Aké vína sú vhodné na archiváciu?

bottles of old wine in dusty cellars. old bottles of in wine cellar

Úvodom musím konštatovať, že na túto otázku bohužiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď alebo univerzálny kľúč, podľa ktorého by bolo možné jednoducho určiť bez väčších detailov o víne, či je vhodné na archiváciu a ak áno, na akú dlhú. Každé víno žije doslova svojim životom, pričom do určitého momentu – vrcholu vyzrieva a spravidla rastie na kvalite a následne po dosiahnutí vrcholu po istom čase jeho kvalita postupne klesá. To, či je víno vhodné na archiváciu záleží od hrozna z ktorého je vyrobené a taktiež od samotného procesu výroby a vlastností výsledného vína.

Rozlišujeme odrody viniča hroznorodého, ktoré śu vhodnejšie na archiváciu a tie, ktoré sú vhodné menej. Medzi biele muštové odrody, ktoré majú potenciál archivácie zaraďujeme napríklad Rizling rýnsky, pri ktorom suché vína majú potenciál na archiváciu okolo 3-7 rokov, pričom pri sladkých rizlingoch to môže byť aj vyše 10 rokov. Podobne sú na tom aj Chardonnay alebo Tramín červený, pričom vyššie hodnoty potenciálnej archivácie ovplyvňuje cukornatosť alebo vyzrievanie v sude. Pri modrých muštových odrodách Syrahu, Pinot noir alebo Merlotu môžeme hovoriť o potenciáli na archiváciu okolo 3-5 rokov, pričom v prípade ušľachtilých vín to môže byť aj do 30 rokov a v prípade Cabernetu sauvignon dokonca do 50 rokov. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že červené vína vyrobené z modrých muštových odrôd sú spravidla vhodnejšie na archiváciu ako vína biele.  

Uvedené hodnoty sú však veľmi orientačné, pretože oveľa dôležitejší je proces výroby a vlastnosti výsledného produktu – vína. Jeden z faktorov ovplyvňujúci dlhovekosť vína môže byť napríklad zapracovanie inovačnej metódy sur lie do výroby vína (o ktorej sa môžeš dozvedieť viac v príspevku TU) alebo taktiež vyzrievanie vína v sude. Faktorov je však omnoho viac a samotný vinár vie najlepšie, akým spôsobom a za akým účelom víno vyrábal a aké vlastnosti má jeho výsledný produkt. Ľahko sa tak môže stať, že sa ti dostane do rúk rizling, ktorý vinár vyrábal ako svieže vínko cielené na degustáciu v horizonte 2-3 rokov od fľašovania (väčšina prípadov bielych vín), ale stretneš sa aj s Rizlingom rýnskym, ktorý bol vyrábaný metódou sur lie, zrel istú dobu v sude a jeho vlastnosti ho predurčujú na postupné fľašové vyzrievanie. Z takéhoto “ryňáku” sa tak budeš môcť tešiť aj o 7 a viac rokov.

Od vína vhodného na archiváciu je potrebné ešte odlišovať aj tzv. “archívne víno”. V zmysle legislatívy možno označovať víno slovným spojením archívne víno jedine v prípade, ak sa jedná o víno s chráneným označením pôvodu, ktoré je uvádzané do obehu najmenej tri roky po roku, v ktorom bolo zozbierané hrozno, z ktorého je víno vyrobené.

Pri hľadaní vína vhodného na archiváciu, ktoré by splnilo tvoje očakávania, ti preto odporúčam, aby si sa vždy informoval buď priamo u vinára alebo u svojho someliera, ktorí ti určite ochotne poradia s výberom vhodného vína. Ak sa chceš s vínom zabaviť ešte o level viac, v prípade konkrétneho výberu ti odporúčam kúpiť viacero fliaš a tie postupne otvárať a degustovať v jednotlivých rokoch a užívať si tak jeho postupný vývoj a zmenu.

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body