Čo znamená ak je na etikete vína uvedené označenie “sur lie”?

Metóda výroby vína Sur Lie

V skratke sa jedná o víno, ktoré v rámci výroby ležalo na kvasinkách dlhší čas (spravidla až do fľašovania). Pre konzumenta je podstatné, že takéto víno je v chuti plnšie, zamatovejšie, aromatickejšie a občas sa vyznačuje aj jemnou perlivosťou. V prípade, ak sa chceš dozvedieť viac, čítaj, milý člen Vínneho klubu, ďalej.  

Sur lie je jednou z inovačných metód pri výrobe vína. Ako už z názvu napovedá, pravlasť vzniku má vo Francúzsku, pričom samotný názov “sur lie” môžeme preložiť ako “na kaloch”. Pri uvedenej metóde výroby vína sa dokvášajúce (alebo prekvasené) víno dostáva určitý čas do kontaktu s vlastnými zdravými kvasničnými kalmi. Preto sa v súvislosti s vínami označenými ako “sur lie” hovorí aj ako o vínach odležaných na kaloch alebo zretých/odležaných na kvasinkách.

Pri uvedenom procese dochádza k postupnému rozkladu kvasiniek a k uvoľňovaniu dôležitých látok z kvasiniek do vína vrátane aminokyselín, peptidov, polysacharidov, manoproteínov, ale aj vitamínov. Existujú dve varianty zrenia na kaloch, a to tzv. eleváž (élevage), kedy dochádza k jednoduchému spočívaniu vína na kaloch a tzv. batonáž (battonage), pri ktorej dochádza aj ku pravidelnému premiešavaniu vína s kalmi (viac o batonáži TU).

Vo výsledku je tak víno v chuti plnšie a vo vôni intenzívnejšie, zároveň sa zvyšuje vnímanie pocitu sladkosti vína a prehlbuje sa ovocný charakter vína. Nakoľko sa vo vínach vytvárajú pikantnejšie buketové látky, význam môže mať uvedená metóda špeciálne pri bielych vínach v ročníkoch s vyšším obsahom kyselín a nižším extraktom v odkalených muštoch. Do vína sa však dostáva viac antioxidantov a obsahuje viac živín pre jablčno-mliečne baktérie, čo je zase dôležité pre výrobu červených vín. U červených vín spomaľuje stárnutie. Uvedenou metódou sa tak predlžuje životnosť vína a rastie potenciál na jeho vyzrievanie.

Z bielych odrôd sa osvedčili pre výrobu vín metódou sur lie najmä burgundské odrody rulandské biele, rulandské šedé a ovocné klony chardonnay, ale aj muškátové odrody, veltlínske zelené alebo rizling rýnsky a vlašský. V prípade modrých muštových odrôd sur lie prospieva všetkým, avšak je potrebné mať na zreteli, že vína musia byť náležite vyzreté a mať dostatočné množstvo prirodzených ochranných látok. Ak preferuješ vína vyrábané touto metódou alebo ich chceš skúsiť premiérovo zdegustovať, nie je nič ľahšie – ako člen Vínneho klubu máš možnosť obrátiť sa na svojho someliera, ktorý ti poradí s nájdením takéhoto vína.

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body