Víno Šmelko

SHARE

SHARE

Adresa

Bratislavská 77/38, 900 21 Svätý Jur

GPS

48.25249115, 17.2114367738

Dátum vzniku: 2013

Príbeh vinárstva:

Majiteľ vinárstva Miloš Šmelko pochádza z Dobšinej, avšak štúdium ho pritiahlo na západ Slovenska, kde v Bratislave vyštudoval geológiu. V roku 2009 sa presťahoval do Svätého Jura a vďaka tipu od kamaráta kúpil starý renesančný dom v centre mesta s krásnou klenbovou pivnicou. Od počiatku pomáhal s prácami v miestnych vinohradoch a v pivnici a stál pri zrode miestnej vinotéky.

Práca s vínom a vinohrady Miloša Šmelka natoľko zaujali, že sa v roku 2012 rozhodol s kamarátom Andrejom vyrobiť prvý ročník vín. Tak vzniklo prvých cirka 3500 litrov vína pod značkou Krásne víno. O rok neskôr sa cesty kamarátov rozišli, aby v roku 2013 mohla vzniknúť značka Víno Šmelko. Od tohto roku postupne majiteľ bral do prenájmu vinohrady bývalých družstevníkov, ktorým sa však bolo potrebné venovať a zveľadiť ich. Kým v roku 2014 bola úroda slabá, rok 2015 priniesol majiteľovi prvú nadštandardnú úrodu, vďaka ktorej mohol Miloš Šmelko vyrobiť prvý vážnejší ročník vín. Rok 2014 bol však pre Miloša zlomovým z iného dôvodu – spoznal svoju manželku – Svätojuranku Silviu, s ktorou majú dnes 2 krásne deti a o vinohrady sa dnes starajú spoločne. Kým roky 2014 a 2015 boli pre Šmelkovcov príznačné experimentovaním v pivnici, v nasledujúcich rokoch si postupne osvojili cestu, ktorou sa chcú pri výrobe vín uberať.

Ako hovorí majiteľ vinárstva, ich cestou nie je produkcia veľkého množstva vín širokej odrodovej skladby, ale naopak, chcú sa zamerať na to, čo im prinesú ich vinohrady, v ktorých trávia čas a ktorým sa náležite venujú. Vo svojej produkcii sa zameriavajú na výrobu vín s čo možno najmenšími zásahmi a tak, aby vína, ktoré majú na to parametre, boli vhodné na zrenie vo fľaši aj po dobu niekoľkých rokov. Nosnými odrodami vinárstva sú Veltlínske zelené a Rizling rýnsky, pričom v ostatných rokoch začali produkovať aj tzv. Anarchy cuvée.

Modré odrody ako Alibernet, Zweigelt, Frankovku alebo Merlot Šmelkovci dokupujú od výborného miestneho vinohradníka zo Svätého Jura, aj to nie každý rok. Miloš Šmelko si vo svojich vínach dáva záležať na tom, aby sa v nich prejavoval jeho rukopis a charakter svätojurského terroiru. V roku 2020 rozšírili skladbu techniky o dôležitú súčasť firmy, a to traktor a s ním spojené nevyhnutné mechanizmy. Zároveň majitelia úplne prešli na ekologické obrábanie vinohradov.

Ako Miloš Šmelko rád hovorí, už dávno pochopil, že víno sa rodí vo vinohrade. Súčasná produkcia vinárstva je okolo 7 až 10 tisíc fliaš ročne. Vinárstvo si postupne vybudovalo sieť najmä privátnych klientov, ktorí obľubujú ich vína, pričom majitelia sa môžu pochváliť tiež tým, že v ostatnom roku sa im podarilo víno exportovať aj do zahraničia, na čo sú patrične hrdí. Na záver Miloš Šmelko dodáva: „Budeme sa snažiť ďalej napredovať a vytvárať z roka na rok tie najlepšie vína so silným charakterom svätojurského TERROIR.“

Rozloha vlastných a prenajatých vinohradov: 1,6 ha

Vinohradnícka oblasť: Malokarpatská vinohradnícka oblasť

Vinohradnícky rajón: Svätý Jur

Vinohrady/hony: Veltlínske zelené hony Stibich (Štibik), Schneidar (Krajčíre). Rizling rýnsky hony Zibich (Cibiky), Hoffweingarten, Kopold, Krivé. Rizling vlašský a Müller Thurgau hon Zibich (Cibiky), Frankovka Modrá hon Stibich (Štibik)

Typ pôdy: Pôda prevažne vo vyšších polohách piesočnatá obsahujúca granit, pegmatit a metamorfované ruly obsahujúce granitické žilky. Nižšie polohy sú kombinované so stredne ťažkými hlinito-piesčitími pôdami. Väčšina vinohradov je situovaná vo vyšších polohách Svätého Jura.

Pivnica: Majitelia sa môžu pochváliť renesančnou pivnicou s gotickými prvkami zo 17. storočia. V pivnici sa tiež nachádza niekoľko zaujímavostí, ako drevený preš z roku 1893 s vyrezávaným reliéfom alebo kameň z kládového lisu zo 17. storočia. Dodacie listy od 1100 litrových sudov vyrobených v Trnave, ako aj iné dokumenty a listiny potvrdzujú, že v danej renesančnej kúrii sa víno vyrábalo od nepamäti. Pivnica v súčasnosti disponuje nerezovými nádobami, v ktorých prevažná časť vín fermentuje a zreje, ale taktiež drevenými sudmi.

Špecifikum vinárstva:

Vino Šmelko sa zameriava na výrobu vysokokvalitných vín z vlastných vinohradov, ktoré obrábajú bez použitia herbicídov, pričom dbajú na to, aby boli vína odrazom svätojurského ,,TERROIR,,. Vinič je pestovaný v ekologickom režime. Majitelia obrábajú staré výsadby, ktoré majú od 35 do 45 rokov, avšak tak, aby vo viniciach prekvital život. Výroba vína je zameraná na minimalizáciu počtu zásahov. Symbiózu a harmóniu medzi človekom a prírodou obsahuje aj logo vinárstva – päť cípa hviezda, ktorá je znakom spojenia štyroch živlov (vody, ohňa, zeme a vzduchu) s mysľou človeka.

Veď predsa Slnko + hrozno + naša láska k prírode = Víno Šmelko

Degustácia: Vinárstvo momentálne finišuje v dokončovacích prácach na degustačnej miestnosti v prvej časti pivnice, kde bola historicky prešovňa a tak v najbližšom období bude vinárstvo po dohode ponúkať degustácie s maximálnym počtom cca 15 ľudí. Súčasťou degustácie bude aj párovanie jedla ku vínu, studený záhryz, ale aj teplé špeciality.

Najvýznamnejšie ocenenia:

Víno Šmelko sa môže pýšiť tým, že ich víno je ponúkané napríklad v Michelinskej reštaurácii Parapluie Dijon (Francúzsku), alebo vo vinotéke Khantaros v Zaragoze (Španielsko), v reštauráciách a vinotékach v Osake (Japonsku), vinotéke v Poľsku. Ako však hovoria majitelia, najpodstatnejšie ocenenia sú pre nich kladné ohlasy ich zákazníkov.

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body