Víno Skovajsa

SHARE

SHARE

Adresa

Kupeckého 73, 902 01 Pezinok

GPS

48.292041535347, 17.263110285273

Dátum vzniku: 1991

Príbeh vinárstva: Vinohradníctvu a vinárstvu sa rodina venovala už od nepamäti, pričom v roku 1991 nadviazala na prerušenú rodinnú tradíciu, kedy sa začala starať o vrátené vinohrady po reštitúcii, pôvodne zhabané za minulého režimu. Vinohradníctvo a vinárstvo založil Milan Skovajsa s pomocou svojich rodičov a brata Petra. Bolo to v roku 1991, v tom čase mal Milan 17 rokov a vysadil svoj prvý vinohrad v Limbachu na hone Tetlmandl.

V prvých rokoch po založení sa rodina venovala prevažne pestovaniu hrozna za účelom predaja a popri tejto činnosti produkovala sudové vína. Postupom času si vinári uvedomili, že nechcú ostať len pri takomto sudovom víne a tak v roku 2006 začali fľašovať prvé vína. S takýmito vínami začali dosahovať aj prvé úspechy, ktoré ich len utvrdili v presvedčení, že je potrebné pokračovať v ceste kvality, po ktorej kráčajú až do dnes.

V priebehu rokov postupne investovali do nákupu vinárskych technológií, vinohradníckych mechanizmov a pôdy a v súčasnosti disponujú 8 ha rodiacich vinohradov a 2 ha vinohradníckej pôdy, ktorú pripravujú na postupnú výsadbu. Zároveň sa dopracovali k úplnej sebestačnosti, keďže celý proces od pestovania hrozna vo vlastných viniciach, až po fľašovanie finálnych vín má táto vinárska rodina pod svojou kontrolou.

Rozloha vlastných vinohradov: 8 ha vlastných viníc + ďalšie 2 ha v príprave na postupnú výsadbu.

Vinohradnícka oblasť: Malokarpatská

Vinohradnícky rajón: Pezinský

Vinohradnícka obec: Pezinok

Vinohrady/hony:

Pezinok:

Hon Grefty I o rozlohe 1,04 ha, na ktorom sú pestované odrody Veltlínske zelené a Hibernal

Hon Grefty II o rozlohe 2,80 ha (Pinot blanc, Chardonnay, Neronet, Frankovka modrá)

Hon Grefty III o rozlohe 0,92 ha (Veltlínske zelené, Frankovka modrá, Hibernal)

Hon Križná V o rozlohe 0,31 ha (Rizling rýnsky)

Hon Stará hora, nazývaný aj Altenberg o rozlohe 0,63 ha (Svätovavrinecké)

Hon Škridláky, nazývaný aj Gelnár o rozlohe 0,25 ha (Veltlínske červené skoré)

Hon Šicle o rozlohe 0,5 ha v príprave na budúcu výsadbu

Hon Dolný Nitrpereg o budúcej rozlohe 1ha v príprave na budúcu výsadbu

Limbach:

Hon Sahara o rozlohe 0,52 ha na ktorom je pestovaná odroda Svätovavrinecké

Hon Tetlmandle o rozlohe 0,66 ha (Rizling vlašský, Silvánske zelené, Cabernet sauvignon, Veltlínske zelené)

Pivnica: Pivnica sa nachádza v starom hospodárskom dome v Pezinku, ktorý má už takmer 200 rokov a ktorý podľa dohľadaných informácií vždy patril rodine a vyrábalo sa v ňom víno.

Vo vinárstve Skovajsa sa majitelia snažia spájať tradičné postupy s modernými technológiami. Využívajú tak napríklad moderné vinifikátory, šetrné čerpadlá a riadenú fermentáciu. Zároveň sa však snažia vínam ponechať čas pre prirodzený vývoj a zdôrazniť v nich osobitosť miesta, v ktorom sa urodilo hrozno (terroir). Vinárstvo má aj vlastnú fľašovaciu linku, vďaka ktorej majú úplne uzavretý kolobeh výroby od vlastného hrozna až po finálny produkt.  Na výrobu a zrenie vína využívajú nerezové tanky a dubové sudy rôznych veľkostí.

Špecifikum vinárstva: Vo vinárstve Víno Skovajsa sú majitelia nesmierne hrdí na to, že 100% z produkcie vín pochádza z ich vlastných vinohradov. Od roku 1991 tak nikdy nekúpili cudzie hrozno na výrobu vína, a to dokonca ani v roku 2010, kedy padlo na Pezinok a okolie ničivé krupobitie. Rodina sa radšej rozhodla nevyrobiť víno, ako by mali spracovávať cudzie hrozno. Dôvodom je, že vinohrad považujú za základný stavebný kameň a pilier kvality. Vo Víno Skovajsa verzia, že kvalita vzniká práve vo vinohradoch, poctivou prácou vinohradníka. Na túto skutočnosť sa snažia upozorniť aj v ich rodinnom vinárskom motte: “MY NIČ, TO VINIČ!”

Degustácia: Majitelia organizujú v priestoroch vinárstva súkromné degustácie na objednávku, pričom poskytujú na výber niekoľko “balíkov”. Všetky informácie o degustáciách sú dostupné na webe: https://www.vinoskovajsa.sk/ochutnavka-vina/degustacia/

Víno Skovajsa otvára brány svojho vinárstva napríklad aj na festivale Chute Malých Karpát (9.11.2024).

Okrem toho ich môžete nájsť aj ďalších podujatiach, ako napríklad:

  • Víno pod Hradom v Trenčíne – 15.6.2024
  • Vínšpacírka v Banskej Bystrici – 27.4.2024
  • Tatranský vínny festival v Starom Smokovci – 15.6.2024
  • Víno pod Hviezdami v Pezinských vinohradoch – 2.8.2024 – 3.8.2024
  • Prešovské vínne pivnice – 3.2.2024
  • Kremnická slávnosť vína – 16.11.2024

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body