VÍNO NATURAL Domin & Kušický, s.r.o.

SHARE

SHARE

Adresa

Poľná 5, Veľký Krtíš

GPS

48.2148918, 19.3467358451

Dátum vzniku: 1996

Príbeh vinárstva: Ako vyplýva už aj zo samotného názvu, zakladateľom rodinného vinárstva bol pán Ing. Ján Domin, ktorého vo vinohradníckom a vinárskom svete nie je potrebné bližšie predstavovať. Rodina začínala pôvodne hospodáriť na 20 ha bývalých „výskumáckych“ vinohradov, kde časom prebehla reštrukturalizácia, pričom k pôvodnej ploche sa postupne pridávali ďalšie plochy v okolí Veľkého Krtíša. V roku 2001 majitelia postavili modernú výrobňu vín a začala sa písať história vinárstva. Domin a Kušický sa dnes môže pochváliť ročnou produkciou 80 000 fliaš vína, ktoré sú certifikované ako bio potravina.

Rozloha vlastných vinohradov: 40 ha v ekologickom režime

Vinohradnícka oblasť: Stredoslovenská

Vinohradnícky rajón: Modrokamenský, Vinický

Vinohradnícka obec: Veľký Krtíš, Dolné Plachtince, Modrý Kameň, Vinica

Vinohrady/hony: Viničky I., Viničky II., Pustatina, Katovka, Husárka

Typ pôdy: Celým územím sa tiahne Krupinská planina, ktorá je sopečného pôvodu. Planina patrí to teplej klimatickej oblasti, čo umožňuje rast teplomilnej flóry, a teda vytvára ideálne podmienky na pestovanie viniča. Územie Plachtinského chotára tvorili pôvodne plytčiny rozsiahleho pravekého mora. V oblasti sa našli skameneliny žralokov, dinosaurov a mamutov. Všetky chute vín Domin & Kušický preto ovplyvňuje toto pôdne podložie, ale aj úrodné hnedé pôdy, ktoré sa vyvinuli na nekarbonátovom pôdnom substráte.

Pivnica: V rámci výrobného procesu využíva vinárstvo nerezové nádrže, v prípade červených vín barikové sudy a pre novú líniu vín dokonca aj betónové vajíčka.

Špecifikum vinárstva: „Keď vinárstvo, tak ekologické“ bola myšlienka zakladateľa a tohto kréda sa majitelia držali a držia dodnes. Hospodáriť ekologicky na 40 ha vinohradov vyžaduje veľa úsilia, avšak ako hovoria majitelia, darí sa im to a vinohrad sa im za to pravidelne odvďačí krásnou a zdravou úrodou. Samotná výroba vína sa tiež drží bio režimu, čo predstavuje minimálne dávky síry, žiadne aditíva, autochtónne kvasinky priamo z vinohradu a dlhé vyzrievanie. Syn David Kušický zašiel dokonca ešte ďalej a v jeho línii vín nenájdete žiadnu pridanú síru, žiadnu filtráciu a pri vinifikácii sa spolieha výhradne na spontánne kvasenie. Vo vínach Domin & Kušický nájdete minimum histamínu (laboratóne testy pri každom nafľašovanom víne), a majitelia ich radi označujú aj ako vegánske, pretože do procesu výroby nevstupuje žiadna látka živočíšneho pôvodu.

Degustácia: Vinárstvo ponúka po dohode možnosť riadených degustácií. Majitelia cestujú s vínami aj na rôzne festivaly, či už doma, alebo v zahraničí. Sú členmi Veľkokrtíšskej vínnej cesty s ktorou organizujú rôzne akcie, napríklad „Nové vína“ v mesiaci január, „Otvorené pivnice“ spolu s vinármi z Hontu vždy v mesiaci jún na Jána. V auguste ich môžete stretnúť na „Hrušovských slávnostiach“, v októbri na „Wine Snow Donovaly“ alebo v novembri na „Štiavnickej vinšpacírke“.

Iné aktivity: Pri návšteve vinárstva môžete ochutnať remeselnú čokoládu, kde kakaové bôby fermentovali v červenom víne DOMINUS, alebo môžete ochutnať najnovší počin Davida Kušického – „ tomuVerjus“.

Najvýznamnejšie ocenenia: Vinárstvo sa môže pochváliť medailami zo súťaží, avšak ako hovoria majitelia, najväčším ocenením je pre nich spokojnosť a vernosť zákazníkov.

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body