Víno Lednár

SHARE

SHARE

Adresa

Kafendova 20, 831 06 Bratislava

GPS

48.2102957, 17.1517746

Dátum vzniku: vinohradníctvo a vinárstvo majú v rodine tradíciu počas celej rodinnej histórie, t.j. od prvej polovice 18. storočia. Obnovila sa po nútenom prerušení počas obdobia totality v roku 1991.

Príbeh vinárstva:

Vinárska a vinohradnícka rodina Lednárovcov má v Rači dlhotrvajúcu tradíciu, ktorú sa rodine podarilo obnoviť po roku 1989. V pamiatke pradedov Antona Lednára a jeho brata Martina Lednára “Vinohradníka” sa rodina snaží spájať rodinnú tradíciu s novými nápadmi a inováciami. V tomto duchu ako jedni z prvých račianskych vinohradníkov začali pestovať vo vinohrade Ruža slovenské novošľachtence. V roku 2010 tak vysadili nový vinohrad, v ktorom ako prví a v najväčšom množstve pestujú novošľachtenec Hron, ďalej odrody Váh, Rudava a Rimava.

Dokopy je tak hrozno, z ktorého sú vyrábané vína Lednár, pestované v troch lokalitách. Vinohrady Fixel a Švorcmon sú dedičstvom po Antonovi Lednárovi, starom otcovi, pradedovi a prapradedovi. Ich mená pochádzajú z pôvodných nemeckých názvov “Fuechsl” a “Schwarzman”. Vo vinohrade Fixel je vysadená Frankovká modrá a často tu majitelia usporadúvajú rôzne podujatia. Vinohrad Švorcmon je zas najvyššie položeným vinohradom, v ktorom je pestovaná odroda Müller Thurgau. Najväčším vinohradom je však Ruža, dedičstvo po Martinovi Lednárovi, kde je v jeho starej časti vysadené Veltlínske zelené, Frankovka modrá v malom množstve i Pálava. Nová časť je venovaná vyššie spomenutým slovenským novošľachtencom.

Martin Lednár “Vinohradník”(-1943) ako dvojnásobný richtár Rače priniesol moderný spôsob rýnsko-hessenského pestovania viniča (drátenka), spoluzakladal Roľnícku vzájomnú pokladnicu (dnes budova Sberbank na rohu Kamenného námestia a námestia SNP), mal v Rači prvý automobil, zakladal Sväz Vinárskych Spolkov a dal postaviť mnoho dominánt Rače vrátane Kostola Panny Márie Pomocnice Kresťanov, “slovenského” kultúrneho domu, obecného domu, či hasičskej zbrojnice. Rodina vtedy sídlila v “Barónke”, Pálffyovskej kúrii, ktorú odkúpila od rodiny Pálffyovcov. Víno z hrozna vypestovaného na najväčšej ploche vinohradov račianskeho chotára predávali až vo viechach bratislavského Prievozu. Zahynul nešťastnou smrťou pod kolesami vlaku na račianskej železničnej stanici pri záchrane matky s dieťaťom v kočíku zaseknutého medzi koľajami.

Rozloha vlastných vinohradov: okolo 1 ha

Vinohradnícka oblasť: Malokarpatská

Vinohradnícky rajón: Bratislavský vinohradnícky rajón

Vinohradnícka obec: Bratislava-Rača

Vinohrady/hony: Fixel: Frankovka modrá, Švorcmon: Müller Thurgau, Ruža: Veltlínske zelené a Frankovka modrá (stará časť); Hron, Váh, Rudava a Rimava (nová časť)

Typ pôdy: Zvetraná, mierne rozpukaná žula s bohatou minerálnou skladbou, mierne kamenistá

Pivnica: Produkčné a pivničné priestory sa nachádzajú v Malackách, víno spravidla dozrieva v nerezových tankoch, výnimočne rodina pripravuje edície vín dozretých v polbarikových sudoch.

Špecifikum vinárstva: Víno Lednár sa v prvom rade špecializuje na výrobu vín z modrých slovenských novošľachtencov a cuvée z nich.

Degustácia: K dispozícií v priestoroch historickej pivnice Nemeckého kultúrneho domu v Rači po objednávke vopred, minimum 4 osoby, k dispozícií aj v anglickom, nemeckom a španielskom jazyku, vzorky podľa aktuálnej ponuky, v cene studený záhryz. Možnosť objednávky cez formulár na stránke: https://www.vinolednar.com/degustacie/

Okrem toho môžete nájsť Víno Lednár každoročne na Dni otvorených pivníc (MVC), Koštúfke po račanských pivnicách (RVS) a Račanskej lokálke.

Iné aktivity: Okrem vybraných akcií Račianskeho vinohradníckeho spolku a Malokarpatskej vínnej cesty vinárstvo usporadúva počas letnej sezóny aj vlastné akcie v exteriéry vo vinohrade Fixel (napr. Lednárovský VineyArt: spojenie rôznych foriem umenia a vína) či v historickej pivnici Nemeckého kultúrneho domu. Nepravidelne taktiež Víno Lednár usporadúva degustácie vo vybraných podnikoch, s ktorými spolupracuje.

Najvýznamnejšie ocenenia:

Vínne trhy Pezinok 2001: Rulandské biele 1998, strieborná medaila; Frankovka modrá 1999, bronzová medaila

Celoslovenská výstava vín Skalica 2002: Veltlínske zelené 2001, Rulandské biele 2001, obidvoje strieborná medaila

Celoslovenská výstava vín Skalica 2006: Rulandské biele 1999 a Frankovka modrá 2003, oboje zlatá medaila; Frankovka modrá 2004 a 2005 strieborná medaila

Chorvátsko, Sveti Ivan Zelina 2005: Frankovka modrá 2003, strieborná medaila

Linčanský džbánek (Zeleneč):

2015: Hron 2013, strieborná medaila

2016: Hron 2014, strieborná medaila

2017: Hron 2016, zlatá medaila

Vinoforum Bratislava 2019: Hron 2018, zlatá medaila

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body