TAJNA Vineyards & Winery

SHARE

SHARE

Adresa

Tajná 163, 952 01 Tajná

GPS

48.2550279, 18.3587829

Dátum vzniku: aj keď ku kúpe areálu vinohradov so starou viničnou budovou došlo v roku 2008, až po zabezpečení kvalitných vinohradov, ktoré boli postupne vysádzané od roku 2011, došlo v roku 2015 ku otvoreniu vinárstva

Príbeh vinárstva: Pôvodná história vinohradníctva vo Vrábeľskej oblasti daného regiónu siaha až do 12. storočia. Vo Vrábľoch a priľahlých dedinách bolo prirodzené, že každá rodina vlastnila vinohrad a spôsob výroby vína bol každému vštepovaný už od malička.

Prvým známym vlastníkom vinohradov v okolí vinárstva bol tekovský župan Ján Tajnai, ktorý v roku 1840 postavil kaštieľ v obci Tajná. Jeho smrťou sa panstvo v Tajnej dostalo významnému uhorskému šlachtickému rodu Revayovcov. Gróf Šimon Révay, predseda uhorskej vlády, vlastnil vinohrady na rovnakom hone Sari, kde sa dnes rozprestierajú vinohrady vinárstva TAJNA.  Šľachtický rod Révayovcov sa významne podieľal na rozvoji vinohradníctva v regióne. Gróf mal vysadené hlavne odrody Othello a Modrý Portugal, ktoré spracovával vo svojej “vincovni” uprostred vinohradov. Hotové víno však používal na výrobu brandy. Bližšiu históriu vinohradov tvorilo Poľnohospodárske družstvo Mier Vráble, ktoré prebralo vinohrady po grófoch, pričom vysadli odrody Rizling Vlašský, Veltlín zelený a Tramín červený. 

Kvôli zlému stavu a nevhodnej orientácií vinohradov sa majitelia po kúpe v roku 2008 rozhodli starý vinohrad vyklčovať a pripraviť pôdu na výsadbu nového. A tak sa začala písať nová história Tajnej, pod značkou TAJNA. 

Rozloha vlastných vinohradov: 25 ha

Vinohradnícka oblasť: Nitrianska

Vinohradnícky rajón: Vrábeľský 

Vinohradnícka obec: Tajná

Vinohrady/hony: Hon Sari a Hon nad Hoferskou  

Pivnica: pivnicu tvorí okrem štandardnej výbavy aj široký výber barikových sudov významnej značky Sequin Moreau

Špecifikum vinárstva: Vinárstvo sa môže popýšiť tým, že od počiatkov nepoužíva herbicídy. Majitelia zároveň pristupujú k vinohradom s úctou a rešpektom a taktiež ekologicky. Ekologická stránka je zastúpená napríklad sadením tzv. greenmix, zbieraním dažďovej vody, kompostovaním a udržiavaním biodiverzity vo vinohradoch.

Degustácia: Vinárstvo ponúka po dohode možnosť riadených degustácií, a to v rôznych balíčkoch tak, aby splnili Vaše očakávania. Bližšie informácie, ako aj možnosť rezervácie konkrétnej akcie, môžete získať priamo na domovskej stránke https://www.vinotajna.sk/degustacie-eventy/riadene-degustacie/ 

Iné aktivity: Priamo vo vinárstve sa nachádza napríklad predajňa vína, pričom vinárstvo ponúka aj možnosti, ako fine dining eventy, verejné eventy počas leta a iné. Zároveň vinárstvo ponúka aj možnosť ubytovania (www.wineapartments.sk). Okrem vínnych produktov nájdete vo vinotéke aj med, čokolády, sviečky, destiláty alebo mušt, a to priamo z produkcie vinárstva. 

Najvýznamnejšie ocenenia:Vinárstvo získalo radu ocenení, medzi ktorými sú napríklad strieborné a zlaté medaile z Prague Wine Trophy awards, prípadne ocenenie za najlepšie vinárstvo za rok 2021 na rovnomennej súťaži. Cabernet Franc 2019 Prémium získal zlato na FRANC DU MONDE INTERNATIONAL WINE CONTEST, ako aj ocenenie na Danube Wine challenge. 

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body