Nichta Winery & Vineyards

SHARE

SHARE

Adresa

Čajkov 552, 935 24 Čajkov

GPS

48.31527235, 18.6033267848

Dátum vzniku: 1997

Príbeh vinárstva: Branislav Nichta založil spoločnosť v roku 1997, čím nadviazal na vinársko-vinohradnícke tradície rodiny, ktoré siahajú do začiatku dvadsiateho storočia.

Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý majiteľ zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa vinohrady Nichta Winery & Vineyards rozprestierajú v okolí Čajkova na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Práci s hroznom zasvätila rodina celý svoj život. Rodina je presvedčená o tom, že ich lásku k práci je na plodoch viníc skutočne cítiť.

Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj kroky majiteľa viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Ako vraví Branislav Nichta, práve vďaka týmto prvým pokusom mohol lepšie spoznať svoje hrozno, naučiť sa s ním narábať s úctou, poučiť sa z vlastných chýb a dopracovať sa k ozajstnému vínu.

Rozloha vlastných vinohradov: 30 ha

Vinohradnícka oblasť: Nitrianska

Vinohradnícky rajón: Tekovský vinohradnícky rajón / Terroir Tekov

Vinohradnícka obec: Čajkov a Drženice

Vinohrady/hony:

Čajkov, hon Kruhy

  • Rok výsadby: 2008
  • Svätovavrinecké, Dunaj, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Devín, Tramín červený, Pinot blanc, Sauvignon, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Alibernet

Čajkov, hon Močiarno

  • Rok výsadby: 1997, 2000, 2013
  • Pesecká leánka, Devín

Drženice, hon Baričky

  • Rok výsadby: 2003
  • Veltlínske zelené, Chardonnay, Muškát moravský, Frankovka modrá

Typ pôdy: Čajkov – vulkanická, ílovito-hlinitá pôda s vysokým obsahom tufu , Drženice – vulkanická, ťažká ílovitá pôda

Pivnica: Vinárstvo je vybavené modernou technológiou. Vo vinárstve sú používané nerezové tanky a sudy z dubového a agátového dreva. Pivnice určené na vyzrievanie vína sa nachádzajú pod zemou, čo prispieva k znižovaniu energetickej náročnosti.

Špecifikum vinárstva: Všetky vína a produkty v ponuke vinárstva Nichta Winery & Vineyards pochádzajú výlučne z vlastných vinohradov, ktoré sú vysadené maximálne do 6 km od vinárstva. Vinohrady sú obhospodarované v systéme integrovanej produkcie, ktorá je šetrná k životnému prostrediu. Majitelia vytvorili vo vinárstve uzatvorený kruh – sú vinohradníci a vinári – žiadne hrozno nenakupujú a vyrábajú svoje vína iba z vlastnej suroviny, nad ktorou majú plnú kontrolu.

Degustácia: V priestoroch vinárstva sú organizované degustácie podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov. Moderná degustačná miestnosť má kapacitu 25 osôb. Degustáciu je možné spojiť aj s husacími hodmi, ktoré vinárstvo pripravuje zo surovín od lokálnych dodávateľov. V prípade záujmu o degustáciu môžete vinárstvo kontaktovať na vinonichta@vinonichta.sk.

Iné aktivity: medzi portfóliom vinárstva môžeme nájsť aj 100% hroznovú šťavu z odrôd Pinot blanc a Svätovavrinecké, Alibernetový lekvár, alebo vtipný doplnok v podobe tzv. Vínnych ponožiek

Najvýznamnejšie ocenenia:

Víťaz kategórie AWC Vienna 2022 s vínom Signature Dunaj D.S.C. 2018

Druhé miesto medzi v kategórií Rizling vlašský na súťaži AWC Vienna 2022 s vínom Rizling vlašský Kruhy D.S.C. 2021

Cena Ing. Doroty Pospíšilovej na súťaži Danube wine challenge 2022 s vínom Signature Dunaj D.S.C. 2018

Veľká zlatá medaila Bacchus Madrid 2021 s vínom Limited Devín D.S.C. 2018

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body