Frtus Winery

SHARE

SHARE

Adresa

Kalnická cesta 12, 934 01 Levice

GPS

48.21158465, 18.5817084217

Dátum vzniku: 2012

Príbeh vinárstva:

NÁVRAT STRATENÝCH SYNOV

V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.

Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“

FILOZOFIA VINÁRSTVA

Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu. Toto nové vinárstvo má svoju jasnú identitu a štýl s akým k vínu pristupuje. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu, voči vínu a hlavne voči ľuďom, ktorí budú tieto vína piť.

My nechceme byť jedno z mnohých, my chceme byť jedno z mála vinárstiev a preto prinášame niečo čo spojí eleganciu, nápaditosť, štýl a identitu. Niečo, za čím si stojíme a čo patrí len pre tých čo si vážia sami seba, prácu iných a pitie vína je ich životný štýl.“

Rozloha vlastných vinohradov: 12ha

Vinohradnícka oblasť: Nitrianska

Vinohradnícky rajón: Tekovský

Vinohradnícka obec: Rybník

Vinohrady/hony: Naše vinohrady sa nachádzajú v obci Rybník a sú vysadené do vulkanického podložia plného andezitu, za ktorý vďačíme vyhasnutej sopke Sitno neďaleko Banskej Štiavnice.

Vo vinohrade sa nachádzajú 2 hony:

Čapkov: Noria, Milia, Pesecká leánka

Kostolné zeme: Frankovka Modrá, Dunaj, Noria, Hron, Pinot blanc, Chardonay

Typ pôdy: Ťažká hlinito – andezitová

Pivnica: Momentálne vinárstvo pracuje na výstavbe novej pivnice.

Špecifikum vinárstva: Od začiatku má vinárstvo podanú žiadosť o registráciu vinárstva ako BIO vinárstvo a zároveň pokračujú v snahe byť BIO aj v “pivnici“.

Degustácia: Možnosť degustácie po dohode.

Iné aktivity: Vinárstvo má taktiež vo svojej opatere včelie rodiny, vďaka ktorým vyrába vlastný kvalitný med.

Najvýznamnejšie ocenenia:

Dunaj 2015 – Bacchus Madrid, jediné červené víno zo Slovenska, ktoré získalo zlatú medailu

Dunaj 2018 – Vienalies Paris, len 9 vín z celého sveta získalo viac ako 90 bodov a Dunaj od Frtus Winery bolo jedno z nich

A mnohé ďalšie ocenenia na AWC Vienna

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body