Vinárstvo Fundus Regius

SHARE

SHARE

Adresa

Priekopa 5, 072 61, okres Sobrance

GPS

48.7500872, 22.2717702

Dátum vzniku: 2003

Príbeh vinárstva: Butikové rodinné vinárstvo Fundus Regius, s.r.o. (z lat. kráľovský pozemok) bolo založené v roku 2003 manželmi Regendovcami v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (12 ha), vysadená v roku 2004 odrodami rizling rýnsky, tramín červený a cabernet sauvignon. Z jej vrchu (250 m n. m.) vidno napravo Zemplínsku Šíravu, smerom na juhozápad sa rozprestiera Východoslovenská nížina a na severe sa vypína majestátna sopka Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím, vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter. Sopečná pôda je veľmi ťažko obrábateľná, ale významne obohacuje charakter vína.

Rozloha vlastných vinohradov: 12 ha

Vinohradnícka oblasť: Východoslovenská

Vinohradnícky rajón: Sobranecký

Vinohradnícka obec: Priekopa

Vinohrady/hony: Jacikova vinica

Typ pôdy: vulkanické podložie s vysokým obsahom tufu a lávových kameňov

Špecifikum vinárstva: Na ošetrovanie viniča používa vinárstvo len ekologické postreky, a aj to len dva, maximálne trikrát ročne. Hrozno je zberané výhradne ručne a od roku 2012 vinárstvo používa pri výrobe vína len vlastné kvasinky z vinohradu. Vína sú prírodné, bez použitia enzýmov a s minimálnym obsahom síry. Vďaka vyššiemu alkoholu a vyváženému obsahu kyseliniek sú vína mimoriadne vhodné na archiváciu a aj staršie ročníky nesú so sebou autentický prejav miesta pôvodu a neuveriteľnú vitalitu.

Degustácia: Vinárstvo Vám ponúka po dohode možnosť riadenej degustácie. Vína Fundus Regius nájdete taktiež každý rok na udalosti Winefest v Žiline v polovici augusta, ako aj Winefeste v Trenčíne, ktorý sa tento rok uskutoční 15.10.2022

Najvýznamnejšie ocenenia:

Za najvýznamnejšie ocenenia považuje vinárstvo udelené bodové hodnotenia britskej vinárskej kritičky a svetovej someliérky Jancis Robinson, ktorá udelila v roku 2015 Cabernetu sauvignon 2009 a Frankovke modrej 2006 16 bodov z možných 20 a označila ich za „superior wines“.

V roku 2021 Jancis Robinson ohodnotila Rizling rýnsky 2006 a Cabernet sauvignon 2013 bodovým ohodnotením 16,5 bodu a Sauvignon 2007, Sauvignon MMVIII a Tramín červený 2019 bodovým ohodnotením 16 bodov.

Body
  • Získajte body za nákup. Získajte 1 bodov za každé 1.00 vynaložené
  • image
    Použiť body pri platbe

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

  • Konvertovať body na kupón

    Spôsob prepočtu: 1.00 = 100 bodov

Body Body